Білоцерківський міський відділ лабораторних досліджень.
Календарь праздников и событий. Открытки и пожелания
Загружаем курсы валют от minfin.com.ua

Білоцерківський міський відділ лабораторних досліджень.
" Міністерства охорони здоровя України

www.sesbc.com.ua

Завітавши на наш сайт, Ви знайдете необхідну для Вас інформацію стосовно аспектів діяльності установи в місті.
Сподіваємося отримати від Вас зауваження та побажання щодо матеріалів, розміщених на сайті.

Ласкаво просимо!


  
 


Небезпека харчових отруєнь в літній період.
З настанням теплої пори року збільшується небезпека виникнення спалахів кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, які пов»язані із вживанням харчових продуктів. Безпека громадян в основному залежить від обізнаності споживачів про можливу небезпеку продуктів.
В літній період завжди реєструється більша кількість кишкових захворювань в побуті, що пов»язано з високою температурою повітря, коли мікроорганізми дуже швидко розмножуються особливо в швидкопсуючих харчових продуктах – готових кулінарних виробах, салатах, кремових тістечках. Полежавши в теплу пору року без холодильника 2-3 години, такі продукти можуть без зміни органолептичних ознак стати причиною отруєння. Крім цього в літній період здебільшого проводиться відпочинок на природі у непристосованих місцях, що впливає на безпеку продукції.
Уже в квітні коли були високі температурні показники в м.Біла Церква зареєстровано 106 захворювань на гастроентероколіти, із них 77 у дітей. В більшості випадків причиною були кулінарні вироби з «яса, молокопродукти при порушенні умов їх зберігання та реалізації в домашніх умовах. В Києво-Святошинському районі був зареєстрований спалах рота вірусної інфекції серед 25 мешканців с.Софіївська Борщагівка, який пов»язують з водою. В травні в м.Одеса 9 осіб отруїлись від споживання шаурми, придбаної в кіоску по реалізації фаст-фуду.
Для недопущення харчових отруєнь в літній період необхідно пам»ятати наступні правила: - не вживати харчові продукти, які зберігались з порушенням температурних режимів, незважаючи навіть на відсутність органолептичних змін; - не вживати харчові продукти навіть при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності (псування частини продукту, зміна кольору, консистенції, запаху); - не допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном реалізації або, які зберігались більше доби у відкритій упаковці; - приготовлені кулінарні страви при повторному споживанні обов»язково піддавати повторній термічній обробці; - не споживати в»ялену, солену, копчену рибу домашнього виготовлення куплену на стихійних ринках.
При покупці харчових продуктів в торгівельних закладах необхідно звертати увагу на умови реалізації, чи реалізуються швидкопсуючі продукти з холодильного обладнання при температурі до +60С. Потрібно уникати придбання харчових продуктів особливо кулінарних виробів (шаурми, фаст-фудів) в непристосованих кіосках, літніх палатках, які не забезпечені
умовами для миття інвентаря, безпечної реалізації кулінарних виробів з холодильними засобами.


У закладах громадського харчування при організації святкових заходів в тому числі випускних вечорів необхідно реалізувати лише свіжоприготовлені страви, щоб виключити можливість накопичення патогенних мікроорганізмів та токсинів навіть при декількагодинному зберіганні.
Краще відмовитись від приготування в спекотний період особливо швидкопсуючих страв: холодці, паштети, заливні, олів»є, вінегрети тощо.
Виконання цих простих правил допоможе попередити виникнення кишкових захворювань та харчових отруєнь.
Безпечного Вам харчування.


Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень, лікар з гігієни харчування міського відділу лабораторних досліджень Качалаба П.А.
Тел. 39 22 08
 
     
 
 Роздрукувати
 
 
Урядова телефонна гаряча лінія